100-vuotisjuhlalentonäytös kesällä 2018

Suomessa on ollut monia näyttäviä lentonäytöksiä, mutta tämän vuoden kesällä tullaan näkemään niistä kaikista historiallisin. Ilmaililiitto järjestää nimittäin Suomen Ilmavoimien 100 vuotispäivän kunniaksi ’’Ilmavoimat 100 vuotta lentonäytös 2018’’ -tapahtuman. Tämä kyseinen tapahtuma järjestetään Jyväskylän lentoasemalla. Tapahtuma järjestätään kesäkuussa 16. – 17.6.2018 välillä. Ensi kesänä monet meistä saavat kokea jotain historiallista, mikäli tämä näytös tulee olemaan kaikkien puheiden perusteella kaikista näyttävin ilmailunäytös kautta Suomen historian.

Ilmailunäytös 2018

Takana pitkä näyttävä historia

Suomen ilmailuliitto on suomalainen urheilu – ja harrasteilmailun valtakunnallinen järjestö, jonka edeltäjä oli nimeltään Suomen ilmapuolustusliitto. Alunperin liitto perustettiin vuonna 1919 mutta nykyinen perustettiin vuonna 1944. Suomen ilmailuliitolla on hyvin pitkä historia erilaisten lentonäytösten järjestämisessä. Ensimmäinen lentonäytös nähtiin vuonna 1920, jolloin järjestettiin lentoviikot Suomen Messujen yhteydessä omassa pääkaupungissamme, Helsingissä.

Jos lähdemme tutkimaan Suomen ilmailuliiton historiaa syvemmälle, sen nykyisen muodon syntymävuotena pidetään vuotta 1944, jolloin valvotakomissio kielsi aiemmin perustetun Suomen Ilmapuolustusliiton. Se oli aina siihen asti puolustusministeriön rahoittama hanke. Myöhemmin ensimmäisen ilmailuliiton toiminta lakkautettiin ja omaisuus siirrettiin Suomen Ilmailuklubille, joka muuttuikin pian Suomen Ilmailuliitoksi. Liitto on järjestänyt Helsinki-Malmin lentoasemalla erilaisia moottorilentokursseja, ja ensimmäinen järjestettiin vuonna 1953. Myöhemmin vuonna 1985 kyseinen liitto perusti kentälle oman toimitalonsa, jossa on ilmailuliiton toimisto ja luokkatila. Aiemmi siellä oli myös ilmailutarvikemyymälä, jonka tiominta myytiin Suomen Ilmailukauppa Oy:lle.

Suomen Ilmailuliitto on järjestänyt vuosittain näytöksiä vuodesta 1920 lähtien. Vuoden 2017 näytös järjestettiin viime kesänä Seinäjoella. Liitolla oli vuoden 2013 lopilla jopa 9447 henkilöjäsentä ja tähän kuului kaiken kaikkiaan 215 ilmailukerhoa.

Ilmavoimat perustettiin sata vuotta sitten

Tänä vuonna tulee tasan sata vuotta siitä, kun Suomen ilmavoimat perustettiin. Luvassa tuleekin olemaan hyvin näyttävä esitys lentonäytöksen yhteydessä. Ilmailuliiton toiminnanjohtaja Timo Latikka on hyvin ylpeä tulevasta näytöksestöä ja kertookin järjestön olevan todella iloinen saadessaan olla mukana järjestämässä tapahtumaa ja samalla syventää yhteistyötä ilmailuliiton kanssa.

Juhlanäytös sijoittuu Jyväskylään

Juhlanäytöksen paikaksi valittiin Jyväskylä, sillä tällä kaupungilla on hyvin pitkä historia sotilaslentokenttänä. Näytös järjestetään kesäkuussa ja päiviksi valittiin 16. – 17 kesäkuuta 2018. Jyväskylän lentoasema perustettiin jo vuonna 1939 ilmavoimien tukikohdaksi, ja nykyäänkin lähellä sijaitsevalla Tikkakoskella käydään Ilmasotakoulun koulutuslentoja ja ne muodostavat valtaosan lentoaseman liikenteestä. Edellisestä Jyväskylän lentonäytöksestä on jo vuosia, ja se järjestettiin vuonna 2001.

Mitä kaikkea luvassa?

Ensi kesänä luvassa on hienot ja ikimuistoiset juhlat upeiden hävittäjien ja muiden koneiden yhteydessä. Jyväskylässä tullaan näkemään Hornetteja, hävittäjäkandidaatteja sekä osastotaitolentoryhmiä. Muuta näytöksestä ei ole vielä paljastettu, vaan ohjelma ja muut tapahtumatiedot julkaistaan myöhemmin. Pääset myöhemmin lukemaan sivuiltamme miten pääset osallistumaan tähän ilmailunäytökseen ja juhlimaan Ilmavoimien 100-vuotisjuhlaa. Innolla jäämmekin odottamaan, mitä tämä upea ja näyttävä ilmailunäytös tuo meille katsojille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *