F/A – 18 Hornet – Monitoimihävittäjä

McDonnell Douglas F/A-18 Hornet on kaksimoottorinen laivastohävittäjä ja rynnäkkökone, joka tunnetaan myös jokasään hävittäjäkoneena. Hornettia käyttävät Suomen lisäksi muun muassa Yhdysvaltain laivasto ja merijalkaväki, Australian kuninkaalliset ilmavoimat, Espanja, Kananada, Sveitsi, Malesia, Kuwaitin ilmavoimat sekä NASA. Hävittäjissä voi olla yksi tai kaksi paikkaa riippuen mallista. Kaksipaikkaisia malleja käytetään koulutukseen, mutta ne ovat myös taistelukykyisiä ja varusteltaan identtisiä yksipaikkaisten koneiden kanssa. F-18 Hornet onkin yksi Malmissa järjestettävän näytöksen yleisömagneeteista.

hornet

Ensilento vuonna 1978

Hävittäjä suunniteltiin alunperin tukialuskäyttöön korvaamaan muun muassa A-4 Skyhawk – tyyppisiä koneita ja täydentämään F-14 Tomcat – kalustoa. Varsinainen tuotanto on yhdysvaltalaisen McDonnell Douglasin tuotantoa.

F/A Hornet on pituudeltaan noin 17 metriä, ja kärkiväli on jopa 11 metriä. Suurin nopeus, jonka Hornet pystyy saavuttamaan on 1915 km/h. Koneeseen mahtuu monenlaista aseistusta, kuten tykkejä, pommeja, raketteja ja ohjuksia. Koneesta löytyy muun muassa B61-ydinpommi, Hydra 70 raketteja ja kiinteä Gatling – tykki.

Ensimmäiset Suomeen vuonna 1995

Ensimmäiset koneet lennettiin Yhdysvalloista Suomeen 7. marraskuuta vuonna 1995. Taantuman vuoksi koneiden hinta nousi 2,17 miljardista eurosta jopa 3,16 miljardiin euroon. Suomen ilmavoimien omistuksella oli vuonna 2012 seitsemän käyttökelpoista hävittäjää. Ostohetkellä koneiden ilmasta-maahan-aseistus päätettiin jättää ostamatta poliittisista syistä, mutta päätös kuitenkin kumottiin 2000-luvun alussa. Suomessa käytetään pääasiassa siipen alla neljää AIM-120 AMRAAM – tutkaohjusta, ja siipien kärjistä löytyy kaksi AIM-9 Sidewinder – infrapunaohjusta. Horneteissa on näiden lisäksi myös konetykki lähitaisteluun.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *