Helsinki-Malmin lentoasema

Tänään ajattelin, että olisi aika tutustua Helsinki Air Show’n tapahtumapaikkaan eli Helsinki-Malmin lentoasemalle paremmin. Kentän toiminta muodostuu täysin lentokoulutuksesta, yleisilmailusta ja viranomaisten lennoista, ja sillä on myös historiallisesti tärkeää ja arvokasta merkitystä Suomessa. Se on siis myös elintärkeä Suomen lentoliikenteelle siitä huolimatta, että matkustajaliikennettä kentällä ei ole enää.

Helsinki-Malmi eli tuttavallisemmin Malmin lentoasema on yleisilmailun kansainvälinen lentokenttä Koillis-Helsingissä noin kymmenen kilometrin päässä keskustasta. Lentäjät tuntevat kentän myös ICAO:n koodillä EFHF. Lentoasema on rakennettu vuonna 1936, ja se toimikin vuoteen 1952 asti maan päälentoasemana (paitsi sodan aikaan vuosina 1944–46, jolloin se oli liittoutuneiden valvontakomission hallussa). Vuonna 1952 valmistui Helsinki-Vantaan lentoasema, ja pikkuhiljaa kaikki säännöllinen lentoliikenne siirtyikin sinne. Malmin lentoasema toimi tämän jälkeen vielä vuosia järjestettyjen seuramatkojen keskuksena, mutta tämäkin toiminta kuihtui kentällä lopulta. Malmi kehittyi pikkuhiljaa Suomen suurimmaksi lentäjien koulutuskeskukseksi, ja toimiikin tosiaan nyt pääkaupunkiseudun virallisena yleisilmailukenttänä.

Tänä päivänä Helsinki-Malmilla toimii monia eri kaupallisia ilmailualan yrityksiä, kuten esimerkiksi lentokouluyrityksiä (TTT-Aviation, Aeropole Flight Training, Suomen Salpauslento, BF-Lento) ja useita ilmailukerhoja, kuten Suomen Ilmailuliitto. Näiden lisäksi Malmilla nähdään usein yleisölennätys-, taksilento-, lentokonevuokraus-, helikopterivuokraus-, laskuvarjohyppy- ja kuumailmapallolentoyrityksiä. Malmilla toimii lisäksi myös Lennokkikerho RAKU ry, Suomen ainoa ilmapartiolippukunta Malmin Tuulenkävijät ja erilaisia lentokoneiden huoltoa tarjoavia palveluita.

Kaikesta lentoaseman liikenteestä koulutuslentoja on noin 75-80 prosenttia, ja voikin sanoa, että Malmin kenttä on keskittynyt ammattilentäjien koulutukseen. Vuonna 2002 esimerkiksi täällä koulutettiin puolet jopa kaikista maan lentäjistä ja kaksi kolmasosaa ammattilentäjistä. Nykypäivänä tilanne on pysynyt samana, vaikka uudempia lukuja en löytänytkään. Harrastelentäjiä kentän liikenteestä on noin 20 prosenttia.

Malmin lentoaseman hieno ja arkkitehtuurisestikin merkittävä päärakennus on avoinna päivittäin klo 9-21, ja koska kentälle on vapaa pääsy, kannattaa sinne ehdottomasti tehdä vaikka sunnuntai-iltapäivän retki lapsien kanssa. Lisäksi kentällä on monenlaisia tapahtumia ympäri vuoden, esimerkiksi elokuussa vuosittain järjestettävä Helsinki Air Show, joka tänä vuonna järjestettiinkin 80-vuotiaan Malmin lentoaseman kunniaksi. Kentällä toimivan Gate1-ravintolan lounas ja viikonloppubrunssi on erittäin kiitelty, eikä ole edes hinnalla pilattu. Malmin lentoasemaa kiertää myös viihtyisä melkein kuusi kilometriä pitkä kävelyreitti, ja sitä ympäri kävellessä voi samalla seurata kentän ilmailutoimintaa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *