Helsinki-Malmin lentoaseman uhattu tulevaisuus

Nyt on aika hieman katsastaa tähän paljon pinnalla olleeseen topiciin, jonka mukaan Helsinki-Malmin lentoaseman tulevaisuus on vaarassa. Tämän uhan taustalla on maaliskuussa vuonna 2014 hallituksen tekemä päätös, jonka mukaisesti kentästä tulisi luopua vuoteen 2020 mennessä asuinrakentamisen hyväksi.

helsinki-malmin lentokenttä

Päätöksen kritisointi

Tätä päätöstä on kritisoitu muun muassa sillä, että Malmin lentoaseman maa on savimaaperäistä, joka ulottuu 10 – 25 metrin syvyyteen. Näin ollen asuntojen paalutukset tulisi tehdä hyvin syvälle ja alue olisi siten erittäin kallista rakentaa.

Toinen seikka, millä päätöstä on kritisoitu on se, että se olisi suuri kolhu ilmailualalle, sillä todennäköisesti asiakkaiden puutteen vuoksi muun muassa useimmat Malmin lentokouluista joutuisivat lopettamaan toimintansa ja harrastusmahdollisuudet ilmailuun siirtyisivät noin 50 – 100 kilometrin päähä Helsingistä. Näin ollen tämä vaikuttaisi olennaisesti ilmailualan harrastajien harrastustoimintaan ja harrastuspalvelujen saavuttavuuteen. Tämän hetkinen sijainti Helsingin edullisten paikallisyhteyksien päässä mahdollistaa jokaisen ilmaisusta kiinnostuneen pääkaupunkiseudun asukkaan tulemaan kokeilemaan siipiään tai viemään perheen tutustumaan esimerkiksi asemarakennuksen näköalatasanteelle, jossa voi seurata lentokentällä tapahtuvaa toimintaa. Alueella on myös muita palveluita, kuten ravintola Gate 1 ja terassikahvila.

Kolmas seikka, millä päätöstä on myös kritisoitu on historialliset syyt. Malmin lentokenttää pidetäänkin suomalaisen yleisilmailun selkärankana. Alueen miljöötä pidetään arkkitehtonisesti sekä historiallisesti merkittävänä. Malmin lentoaseman kaltaisia 1930-luvulta peräisin olevia lentokenttäkokonaisuuksia on Euroopassa jäljellä vain yhden käden sormilla laskettava määrä.

Yhdistyksen toiminta

Lentokentän säilyttämisen puolesta toimii muun muassa yhdistys nimeltään MLY, Malmin lentoaseman ystävät ry. Asian puolesta on tehty myös kansalaisadressi, joka on saanut tähän mennessä 73 184 allekirjoitusta. Vuonna 2002 perustetun yhdistyksen tavoitteena on Malmin lentokentän toiminnan säilyttäminen nykyisellä paikallaan sekä sen toiminnan tukeminen, kehittäminen ja edistäminen. Malmin lentokentän toimintaa voi adressin allekirjoittamisen lisäksi tukea myös ostamalla Malmiairport-tuotteita heidän verkkokaupastaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *