Ilmailuharrastusta Kymenlaaksossa

selänpää

Kaikki lentoharrastaminen ei suinkaan keskity vain suurten lentokenttien läheisyyteen tai suurien kaupunkien ympärille, vaan innokkaita harrastajia ja lentäjiä löytyy ympäri Suomen. Tällä kertaa tutustumme Kymenlaakson pieneen, mutta pitkän historian omaavaan lentokenttään, joka sijaitsee Kouvolan Valkealassa. Se on nimeltään Selänpään lentokenttä ja se on Kouvolan Seudun ilmailuyhdistyksen ylläpitämä. KILY onkin yksi Suomen johtavia lentokonekerhoja. Sen parissa jäsenillä on mahdollisuus harrastaa ilmailua, ja purjelennon kaksinkertainen maailmanmestari, Markku Kuittinen, on KILYn poikia. Kesäisin Selänpään lentokentällä on runsaasti purjelentokonetoimintaa, sekä myös mottoripurjelentokoneita.

Minulla on sieltä paljon lämpimiä lapsuusmuistoja, ja yhä tänä päivänä jos jostain syystä eksyn alueelle, minun on pakko poiketa siellä. Pappani on harrastanut koko ikänsä purjelentoa, ja mummi ja pappa viettävätkin kaikki kesät Selänpään lentokentällä. Se oli minun versioni kesämökkeilystä; vietimme siellä monta viikonloppua ja välillä olimme siellä kokonaisia viikkoja. Alueella oli paljon tekemistä, sillä ympärillä oli luontoa ja erityisesti metsää. Muistan erään ihanan, pienen kukkulan, jolla kasvoi runsaasti makeita metsämansikoita. Kävimme siellä usein auringonpaisteessa istuskelemassa ja napostelemassa niitä. Tarkoitus oli usein kerätä niitä mukaan, mutta harvoin taisi kupissa enää asuntovaunuille palatessa olla mitään jäljellä. Mummilla ja papalla oli kentällä tosiaan kaksi asuntovaunua. Lisäksi he olivat rakentaneet toisen asuntovaunun eteen hienon ison terassin ja ulkokeittiön, joten mikäs siinä oli ihmislapsen ollessa.

Erityisesti muistan kuinka nyt jo edesmennyt mummini käytti meitä aina kahvilalla, jonka pakastimesta saimme valita siskoni kanssa jätskit. Yleensä siellä oli vaniljaeskimoita tai kuningatartuutteja ja jätskin haku oli kyllä usein päivän odotetuin hetki. Tuo kahvila on yhä tänä päivänä auki kesäaikaan, ja lisäksi alueelta löytyy yhteiskeittiö, grillikatos, sauna, takkahuone, erilaisia majoitusmahdollisuuksia ja vesivessat. Myös suihku ja pyykinpesukone löytyy.

Selänpään lentokenttää alettiin suunnitella talvisodan aikana vuonna 1940. Heti kun suunnitelma oli valmis, sitä ryhdyttiin valmistamaan. Ensimmäinen lentokone kävi Selänpään lentokentällä elokuussa, ja alunperin kiitoteitä oli neljä. Nykyisin niitä on enää kaksi, mutta alueella on todella vilkasta harrasteilmailua, ja suosittelenkin ehdottomasti poiketa lentokentälle kahville. Tiedä vaikka syttyisi kipinä hankkia itselleen uusi harrastus ja kesänviettopaikka!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *