Kaivopuiston ilmailunäytös

lentonäytös

Perjantaina 9. kesäkuuta on tarjolla todellista herkkua ilmailun faneille. Tuolloin järjestetään Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi upea ilmailunäytös, jossa on yhdistetty historiaa sekä nykyaikaista tekniikkaa. Ilmailunäytös on ilmainen, joten näytöstä kannattaa ehdottomasti mennä katsomaan. Paikalle odotetaan noin 10 000 kävijää, niin aikuisia kuin lapsiakin.

Ilmailunäytöksessä on esiintymässä yli 30 konetta, aina historiallisista potkukoneista lähtien huippumoderneihin hävittäjiin. Varsinainen ilmailunäytös alkaa kello 16 ja päättyy kello 21. Tapahtumapaikalla on toimintaa kello 10 – 22 välillä.

Päivän ohjelma

Tapahtuma alkaa varjoliitoesityksellä, jonka jälkeen Suomen Ilmailuliitto esittäytyy. Lentonäytöksessä suomalaisia lentäjiä edustaa Arctic Eagles -ryhmä, joka esiintyy kello 17.40 alkaen. Ohjelmistossa on tiiviitä osastomuotoja ja näyttäviä soololentoja. Ryhmä on menestynyt myös kilpataitolennossa.

Tämän esityksen jälkeen viranomaislentotoimintaa edustavat Super Puma sekä Dornier 228. Näitä koneita käytetään merialueiden rajavalvontaan sekä ympäristövalvontaan. Näiden koneiden jälkeen esille tulee NH90, joka on maavoimien kuljetuskopteri. Tarvittaessa se toimii koko Suomen alueella ja siirtää sekä joukkoja että eri materiaalia. VL Viima puolestaan on Valtion valmistama kaksitasoinen koulutuslentokone, joka oli käytössä aina 1930-luvulta 1950-luvun loppuun saakka.

Kello 18 esittäytyy Douglas DC-3, joka suunnitteltiin aluksi lähinnä nukkumiskäyttöön, mutta se muutettiin pian matkustajakoneeksi. Toisen maailmansodan jälkeen tätä konemallia myytiin erittäin halvalla myös Suomeen. Tämän esityksen jälkeen esiintyy ATR Norra, joka on lyhyille matkoille soveltuva potkuriturbiinikone. Seuraavaksi tuleekin hieman suurempi kone, nimittäin Finnair A350, joka on pitkien matkojen laajarunkokone. Finnairin miehestö on harjoitellut tätä näytöslentoa tammikuun puolivälistä.

Tämän jälkeen tulee todellista actionia, kun Super Hornet -muodostelma esiintyy. Koneina on yhdysvaltalaisvalmistajan Boeing F/A-18E Super Hornet, joka on ehdokkaaksi Suomen seuraavaksi hävittäjäksi. Ja näytös senkun kiihtyy, sillä seuraavaksi esiintyy Red Arrows, joka on maailman parhaita taitolentoryhmiä. Näytöksessä on jopa yhdeksän koneen muodostelmia, joten vauhtia on luvassa.

Sitten on luvassa vanhoja, jo käytöstä poistuneita koneita kuten Fouga Cm 170 Magister -suihkuharjoituskones sekä Draken -torjuntahävittäjä. Tämän jälkeen on luvassa muodostelma- ja soololentoja muun muassa ilmavoimien hornetilla. Näytöksen päättää Midnight Hawks, joka on ilmavoimien esiintyvä taitolentoryhmä. Ryhmä viettää samalla myös 20-vuotista historiaansa, joten juhlahumua on kirjaimellisesti ilmassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *