Mitä ovat korpikentät?

Yleisilmailun pilottien kuuluu usein puhuvan korpikentistä. En ole itse lentäjä, joten en tietenkään tiennyt mistä oikein oli kysymys, ja tämän takia päätinkin ottaa selvän asiasta. Villi veikkaukseni nimittäin on, etten ole ainut, joka ei tiedä mitä korpikentät ovat!

Korpikenttä tarkoittaa virallista ja valvomatonta lentopaikkaa, joita Suomessa onkin noin 60 kappaletta. Korpikenttä nimitys on kansankielinen tai arkikielinen nimi siis näille lentopaikoille. Korpikentillä ei ole lentoliikennettä valvomassa lennonjohtoa tai AFIS-lennontiedottajaa, vaan kaikki liikenne hoituu pilottien toimesta ja he ovat itse vastuussa kaikista tekemistään liikkeistä. Jos pilotti lähtee valvotulta lentokentältä, kuten esimerkiksi Turun lentoasemalta, ja laskeutuu korpikentälle, on hänen tehtävä Suomen aluelennonjohdolle saapumisilmoitus.

Helsingin lähellä ja Etelä-Suomessa yleensä korpikenttiä on useita, kuten esimerkiksi Hyvinkään lentokenttä ja Nummelan lentokenttä.

Hyvinkään lentokenttä sijaitsee kaupungin koillislaidalla, 131 metriä korkealla merenpinnasta. Käytössä siellä ovat kiitotiet 04/22 ja 12/30. Radiotaajuus kentällä on 122.500 MHz ja ICAOn koodi sille on EFHV. Kenttä toimi Suomen sotin jälkeen jonkin aikaa Suomen päälentoasemana, mutta nykyaikana kentällä on vain runsasta ja vilkasta harrasteilmailutoimintaa. Lisäksi purjelentoa varten kentällä on käytössä purjelentoalue G-47, ja se mahdollistaakin purjelentotoiminnan Helsinki-Vantaan lähestymisalueella ilman transponderia.

Nummelan lentoasema taasen sijaitsee Lohjanharjulla, valtateiden 2 ja 25 risteyksessä, aivan Nummelan taajaman vieressä Vihdissä. Kentällä ovat käytössä kiitotiet 04/22 ja 09/27 ja ICAOn kansainvälinen koodi sille on EFNU. Huomioitavaa tällä kentällä on, että läpilaskuharjoittelu on kielletty meluhaittojen takia.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *